BEAUTY INSPIRATION 01/2017
nowości
8 nowe produkty, urządzenia i rozwiązania do obiektów beauty i spa
biznes
15 Podsumowania i plany na 2017 w sektorach spa, beauty i medycyny estetycznej
biznes
temat wydania: procedury w zarządzaniu biznesem beauty i spa
26 Księga procedur - przepis na udany zespół i satysfakcję klienta
30 Zadbaj o detale dzięki procedurom
33 Procedura sprzedażowa w salonie beauty i spa
36 Stworzyłam procedury, które naprawdę działają
Rozmowa z Justyną Gwiazdą-Wapińską, właścicielką She Day Spa w Warszawie.
38 Procedura budowania wyjątkowości
40 Eventy w spa - sposób na dodatkowe przychody
42 Czy manager może być empatyczny
Rozmowa z Karoliną Cwaliną, Professional Certified Coach w ICF – PCC ICF.
44 SMS marketing - komunikacja XXI wieku
wywiad z managerem
46 Dobrze jest gdy stół stoi na czterech nogach
Wywiad z Magdaleną Fredrych, właścicielką sieci salonów Laser Studio 4
biznes
projekt odchudzanie 2017
49 Projekt Odchudzanie 2017 - jak przygotować dobrą ofertę
51 Jak zwiększyć sprzedaż pakietów odchudzających
kosmetologia
54 Moda na kosmetyki wegańskie
58 Kosmetyki wegańskie – propozycje rynkowe
60 „Tarka” na skórze - rogowacenie mieszkowe
64 Gdy skóra mówi: "tarczyca choruje"
medycyna estetyczna
66 Oblicza radiofrekwencji
Jak wybrać urządzenie z falą RF.
68 14 najlepszych urządzeń z falą RF
Przegląd oferty rynkowej.
72 Ginekologia estetyczna – rosnący sektor usług
76 Usługi ginekologii estetyczne w Gold Clinic
Rozmową z Karoliną Rogalą, współwłaścicielką, dyrektor zarządzającą Gold Clinic.
78 Hity medycyny estetycznej - prognoza na 2017 rok
80 Bar kroplówkowy
spa & wellness
82 Jak zbudować atrakcyjną ofertę masaży?
84 Trendy wellness 2017 - 8 najważniejszych kierunków rozwoju
wiadomości
86 informacje z branży, wydarzenia, inwestycje, szkolenia
Smacznie, bo według procedur
Pamiętam z dzieciństwa, jak przy okazji różnych biesiad rodzinnych czy spotkań towarzyskich moja mama wraz z licznymi ciociami, czy koleżankami zachwycała się walorami słodkich wypieków pani domu. Schemat takich rozmów był zazwyczaj taki sam. Kolejne kawałki pyszności znikały, a panie na przemian odgadywały jakież to składniki można wyczuć w danym cieście. Wszystko weryfikowała na bieżąco autorka wypieku, najczęściej dodając „skromnie” - „ach, to naprawdę proste ciasto i bardzo szybkie do wykonania”. Słodką ucztę i zachwyty nad cukierniczymi zdolnościami pani domu zawsze pieczętowało obowiązkowe - „musisz mi dać przepis”, rzucone przez jedną z biesiadujących. Ta stanowcza i nieznosząca sprzeciwu prośba otwierała kolejny rozdział dyskusji kulinarnej, tym razem na temat przepisu. Pani domu brylowała wyliczając z pamięci najpierw wszystkie składniki, a potem sposób i kolejność ich łączenia. I tu znów najczęściej padało „skromne” - „to naprawdę proste i szybkie ciasto”, co niejednokrotnie spotykało się niedowierzaniem pań zachwyconych wykwintnością cukierniczego rarytasu. Jakkolwiek nie odbierało to im chęci, a wręcz zachęcało do sprawdzenia się i przygotowania ciasta we własnej kuchni. Niektórym paniom, tym z większym doświadczeniem w wypiekaniu, wystarczyło kilka wytycznych od gospodyni i w wyobraźni już rozgrzewały piekarniki w swoich kuchniach. Inne stanowczo domagały się przesłania dokładnego przepisu, aby mieć pewność, że efekt tego, co wykonają będzie jak najbardziej zbliżony do oryginału.
Niestety nie było mi dane nigdy sprawdzić, jakie były efekty cukierniczych zmagań Pań. Które z nich miały „smaczniejsze efekty” - czy te, które piekły z pamięci, czy może te, które robiły wszystko skrupulatnie według przepisu. Tego się mogę jedynie domyślać.
Ta obserwacja, wydawałoby się zwykłej pogawędki pań przy kawie i ciastku, pokazuje pewną prawdę obecną w wielu dziedzinach życia i pracy. Pokazuje dwie mentalności, dwa podejścia do działania ludzi, którzy mają do wykonania dany projekt. Jedni działają w oparciu o zasadę własnej wizji i doświadczenia (panie, które pieką według przepisu na tzw. oko i w oparciu o własne doświadczenie), drudzy do efektywnego działania potrzebują dokładnego przepisu i drogowskazów.
Brzmi znajomo? Nie wchodząc w rozstrzyganie tego, które z tych podejść warto się zastanowić nad jednym – czy warto ryzykować zawalenie się przyjęcia z powodu nieudanego wypieku (zwłaszcza jeżeli wypiek jest skomplikowany), czy może lepiej przełamać swoje ego i przygotować ciasto według dokładnego przepisu. Z pewnością daje nam to większą gwarancję osiągnięcia zamierzonego celu. Bo czy dobry przepis komuś zaszkodził?
Co mają wspólnego wypieki i przepisy z naszą branżą. W zasadzie niewiele poza tym, że przepis na udane ciasto może posłużyć jako metafora KSIĘGI PROCEDUR w rzeczywistości zarządzania salonem beauty czy spa. Procedury to taki przepis na sprawnie funkcjonujący zespół , który naprawdę będzie „smakował” klientowi na tyle, że chętnie będzie powracał, aby spróbować go jeszcze raz. I właśnie temu czym są procedury, jak je przygotowywać i wdrażać oraz dlaczego są one tak istotne poświęcamy temat tego wydania. Smacznego.
Mariusz Nieścior
redaktor naczelny
Beauty Inspiration
http://sklep.beautyinspiration.pl/glowna/231-beauty-inspiration-12017.html